UEFA 2012

by Calin Marian on 27 June 2012 · 0 comments

UEFA 2012. Nu stiu cum va uitati voi la meciuri, dar la mine, regula de aur este meciul si vinul ;) . Acuma, la meciuri slabe, alde Cehia – Portugalia, urmarile sunt dupa cum urmeaza (nu trageti in pianist, nu eu sunt de vina ca nu se mai joaca fotbal).

Sauvignon Blanc Vitis Vetus 2006, Prince Stirbey. Primul an de Sauvignon Blanc Vitis Vetus produs de Agricola Stirbey.

Vinul a mai pierdut din culoarea vioaie pe care o are un Sauvignon Banc tanar, aduce a vin matur, trecut prin timp, avand tente galbene-aurii. Primul nas a fost de creta umeda (senzatia din clasele mici cand scriam pe tabla proaspat stearsa), vinul nedeschizandu-se din prima, motiv pentru care a avut nevoie de carafare (aducea putin a Riesling de Rhin, dupa nas). Dupa aerisire, vinul dezvolta arome de caisa supracoapta, frunze de coacaz si pere. Un vin mineral, intens, cu o aciditate foarte buna, care il face placut de baut. Finish-ul este mediu spre lung, cu arome intense de soc si banane prajite cu miere :) .
Dupa asa incheiere la vinurile albe, a urmat si un vin rosu pe masura (despre celelalte vinuri prezente in poza s-a scris destul de mult in ultima vreme).Feteasca Neagra Swallowtail 2001, Vinarte. Un an de exceptie pentru Feteasca Neagra a celor de la Vinarte (2003 a mai avut o zvacnire, dar apoi nu au mai scos aceeasi calitate). Daca nu as fi stiut ce am in pahar, as fi putut sa jur ca e un Bordeaux.

Un vin care demonstreaza ca unii ani de productie, unele soiuri, pot ajunge in timp la ceva mare. Vinul a avut nevoie de aerisire la carafa, de aproximativ o ora. Culoarea rosie inchisa cu margine caramizie, arata varsta vinului. A avut nevoie de timp pentru a se deschide complet, dar atunci a dezvaluit miresme de ciocolata neagra, zat de cafea si piele veche (a se vedea mirosul huselor de aparate foto vechi, cum aveau bunicii nostri). Fructozitatea a mai disparut din structura vinului ramanand putin magiun uscat si ceva masline negre, prune uscate si cirese negre. In gura, vinul are un impact frumos, tanini fini rotunjiti de varsta precum si o aciditate buna. Finishul este mediu, cu senzatia de ceva metalic. Un vin frumos, ajuns la maturitate (care nu cred ca poate evolua in mai bine decat acuma – daca mai aveti pitit prin ceva unghere intunecate asa ceva, merita sa-l incercati). Nu cred ca vinul a fost facut cu o intentie clara de imbatranire, dar timpul a demonstrat ca poate. Dar acuma e momentul de apogeu si merita sa va bucurati de el impreuna cu cineva apropiat.

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay

Leave a Comment

 

Spam Protection by WP-SpamFree Plugin

Previous post:

Next post: